No fa gaire temps era impossible fer consultes amb simplement pronunciar-les en veu alta. El primer símptoma que alguna cosa va començar a canviar va ser l’ús dels mans lliures en els vehicles. El desenvolupament de tecnologies i avenços en aquest camp va significar que no van trigar a incorporar diferents funcionalitats i, avui dia, tot o gairebé tot es pot fer des del nostre smartphone, la recerca per veu s’ha establert de manera discreta però molt forta. Vegem com això influeix al SEO, la determinació de paraules clau i quins dubtes hem de tenir en compte per plantejar als professionals de màrqueting.
Què són les recerques per veu?
Les recerques per veu no només es limiten a l’ús de telèfons intel·ligents, sinó que també s’utilitzen en consultes realitzades des d’ordinadors portàtils, equips de sobretaula o dispositius com tauletes. Tot el que es requereix és tenir un micròfon integrat o, si no, connectar un micròfon extern.
Si et fixes, a la barra de cerca de Windows, situada a la cantonada inferior esquerra, veiem que hi ha una icona de micròfon, en fer clic allà, l’ordinador reconeixerà la nostra veu per a resoldre el dubte que se’ns presenti als ordinadors d’Apple és l’assistent Siri ubicada a la part dreta de la barra del Finder la que fa aquesta tasca.
En ingressar a la pàgina de Google també es mostra al final de la barra de consulta la icona del micròfon per a aquells que prefereixin utilitzar l’assistent de veu de Google.
Els casos més comuns en què es fa servir el cercador per veu solen ser aquells en què es busca una resposta ràpida a una pregunta o realitzar una acció concreta. Per exemple, consultar els horaris d’una determinada línia d’autobusos, conèixer els esdeveniments del dia o dictar un missatge de text a través de la comanda de veu per tal que el dispositiu ho acabi enviant.
Reconeixement recerques per veu a Google i SEO
Cada vegada que surt una nova actualització en l’algoritme de Google, hi ha certs aspectes que varien i que afecten al posicionament orgànic (natural) de les pàgines web.
Amb l’augment de les recerques per veu, s’estan realitzant canvis en els hàbits de comportament dels usuaris que no passen desapercebuts per Google. Com sempre, el motor de cerca vol satisfer els seus usuaris i proporcionar així els millors resultats, és a dir, aquells resultats de recerca que compleixin amb els criteris d’experiència dins dels SERP.
Per tal d’adaptar-se a aquests nous comportaments, una de les tasques necessàries per millorar el posicionament orgànic és optimitzar els llocs web per a les cerques de veu dels usuaris. La veritat és que no es requereixen grans canvis en el treball de SEO realitzat, només ens serveix per emfatitzar algunes parts o canviar l’enfocament d’altres.
Claus per optimitzar un web per a les recerques per veu
Comptar amb un disseny responsive
Sembla que avui és impensable que alguns llocs web no tinguin un disseny responsiu, però realment, encara preval certa ignorància i no tots els llocs estan adaptats per a una visualització òptima en els telèfons intel·ligents.
A RoninEstudi ens trobem amb freqüència a clients convençuts que els seus llocs web estan totalment adaptats i, quan s’aturen a veure’ls i se’ls explica tot el potencial de millora desaprofitat, es queden desconcertats. No es tracta només de poder veure el contingut en un dispositiu mòbil, sinó de com aquest es mostra.
Per tant, com la majoria de les recerques per veu es realitzen des de dispositius mòbils, és essencial tenir el lloc web llest per captar visites i, no menys important, que romanguin el màxim de temps interactuant dins d’aquest.
Canviar d’enfocament el Keyword Research
És clar que no parlem igual que escrivim. En escriure, generalment escurcem els termes utilitzats i, fins i tot, podem dir que vàrem escriure al “estil indi”. Quan es realitza una recerca per veu, aquesta mandra es redueix i se solen mantenir la totalitat de les paraules de la consulta.
Usant el mateix exemple, veurem de manera explícita les diferències entre les recerques escrites i les realitzades per ordres de veu. Veiem que si escrivim en el motor de cerca escriuríem ‘ratafia’ mentre que si optem per activar la recerca per veu de Google, seria alguna cosa així com: ‘On beure la millor ratafia a Granollers?’ O ‘Les receptes més ràpides per fer ratafia’.
Cal focalitzar les paraules clau a d’un lloc web a un estil més de conversa, on impera un format informal i natural. És per això que, per treballar el SEO i sobresortir a una recerca per veu, l’estratègia hauria d’anar dirigida a paraules clau del tipus “long tail”.
Potenciament del SEO local
La immediatesa que prevaleix en gran part de les recerques per veu dels usuaris fa que la promoció del SEO local sigui un element bàsic per aparèixer a les primeres posicions del rànquing de Google.
Gairebé tots els dispositius de telèfons intel·ligents tenen control de la ubicació activa, de manera que no cal especificar la ubicació que ens interessa. Si la cerca realitzada per veu és “restaurant japonès”, els resultats que es mostraran seran els ubicats en el radi més proper, el més proper segons la geolocalització del dispositiu. Rarament trobem dispositius que no tenen la geolocalització habilitada, però que encara existeixen. en aquest cas, s’ha d’optimitzar el lloc web perquè sigui una de les opcions que mostra el motor de cerca en els casos en què els usuaris fan “recerques-pregunta” per problemes centrats en una àrea local específica.
Per exemple, si realitzem una recerca de veu: “restaurant japonès al nucli antic de Granollers”, apareixerà el restaurant Japonès amb el millor posicionament de la zona introduïda. Les accions per millorar això són aquelles que es durien a terme davant de les recerques tradicionals (escrites).
Això s’aconsegueix, a més de registrant adequadament a Google MyBusiness, amb la creació de Landings especialitzades per ubicació utilitzant les paraules clau “long tail” seleccionades.
Adaptació de contingut
Tal com hem vist, la majoria de recerques per veu són preguntes. A més de centrar la recerca de paraules clau en aquest tipus de comportament, també s’ha d’oferir contingut que ofereixi respostes concretes i específiques al que es genera a través del “Ok Google”.
L’elaboració d’una estratègia de màrqueting de contingut que inclogui articles amb múltiples preguntes afavorirà al posicionament natural de la pàgina web per cerques de veu. Han de ser continguts que cobreixin les principals preguntes que es plantegen a l’assistent de veu de Google i, a més, compten amb contingut rellevant que s’encarrega de cobrir la part de posicionament com a resultat de les recerques escrites.
Secció de preguntes freqüents
Una de les millors maneres d’optimitzar un lloc web per cerques de veu és incloure una secció de preguntes freqüents, o millor conegudes com FAQ. Com hem vist, quan es fan cerques per veu, la majoria són preguntes. Oferir respostes és una forma d’assegurar-se que els continguts estaran millor posicionats davant les recerques per veu.
Tenir una secció de preguntes freqüents permet oferir respostes a aquest tipus de recerques i optar per aparèixer a través dels fragments enriquits a la pàgina de resultats de Google, el que li permet aconseguir un bon CTR en resoldre els dubtes dels usuaris.
En realitat, hi ha altres maneres de millorar el posicionament SEO a les recerques per veu, però es podria dir que aquestes són les primordials per tenir una bona base que ens permeti escalar posicions. A Roninestudi som especialistes en desenvolupament d’estratègies creatives SEO que funcionen. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’assessorarem de manera personalitzada sobre quina estratègia de màrqueting digital s’adequa més al teu projecte de negoci.